Sustenabilitatea energetică – Avem nevoie de energie regenerabilă?

Sustenabilitatea Energetică

Secolul XX a venit cu extrem de multe modificări neașteptate la adresa societății și modului în care trăim. Datorită Războaielor Mondiale, a unor pandemii (ahem) și a altor dezastre naturale, umanitatea a cunoscut puternice schimbări de paradigmă. La toate aceste schimbări de ordin social și economic se mai adaugă și o explozie demografică ce a forțat și mai tare o evoluție rapidă a industriei. Istoria astfel, nu poate fi schimbată, însă se poate învăța foarte, foarte mult din greșelile trecutului. De ce? Pentru că abia acum descoperim SUSTENABILITATEA ENERGETICĂ.

Sustenabilitatea energetică, în sine, reprezintă calitatea unei activități de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul.

Sună foarte simplu, pe hârtie, dar este extrem de greu de cuantificat dacă trăim de la mână la gură și atenția noastră este mai aproape de supraviețuirea individului decât de supraviețuirea speciei. Pentru că la asta se rezumă – individualism; mai precis, eliminarea acestuia din vocabularele noastre.

În momentul de față, pe suprafața Terrei trăiesc 7,792,154,440 de oameni. Asta în secunda scrierii acestei fraze, deoarece numărul e în creștere și poate fi urmărit LIVE dând click aici. Pe scurt, aproape opt miliarde de suflete este extrem de mult. Este atât de mult încât, chiar și fără politicile consumeriste extrem de toxice „împrumutate” de la S.U.A, tot ar fi un efort pentru planetă să ne susțină toate necesitățile de bază.

Problema este că avem și mofturi. Și prin „mofturi”, mă refer la foamea asta energetică de care dăm dovadă fără oprire. Avem nevoie de curent electric pentru aproape orice, dar nu încercăm să ne gândim în cel mai simplu mod:

Băi, frate! Oare, dacă nu ne mai ajunge…!?”

Societățile umane, fie ele Europene, Americane sau Asiatice, nu prea își acoperă consumul energetic din surse regenerabile. Statisticile Uniunii Europene pentru anul 2018 sunt, evident, mai bune ca în 1990, dar tot departe de locul unde ar TREBUI să fim.

Spun asta, pentru că așa vreau să ating o altă problemă de gândire. Sustenabilitatea energetică nu mai este un moft, este o necesitate!

De ce este aurul scump? De ce costă un gram de aur undeva la 238 de RON? Simplu, pentru că este rar – fundamentul mecanicilor piețelor libere este faptul că cererea și accesibilitatea dictează prețul. Acum nu intenționez să intru în detaliul funcționalității pieței moderne de lucru (deși ar putea fi un viitor articol), dar, pe scurt, cu cât cerea este mai mare, iar resursa este mai puțină, cu atât efortul de a o obține și procesa crește și, implicit, prețul crește și el.

Înțelegeți ce vreau să zic? Energiile astea tradiționale, obținute prin arderile de combustibili fosili vor deveni din ce în ce mai scumpe, până când vor deveni un lux și apoi ce credeți că facem? Devenind dependenți energetic vom avea comportamente de sevraj tehnologic (informații suplimentare în engleză pentru că românilor, se pare, nu le pasă) și există un risc real să ajungem într-o situație de distopie cum vedeți prin filme precum Hunger Games, Fahrenheit 451 etc.

Sigur vi se pare absolut exagerat ceea ce zic și e pe bună dreptate, vor mai trece vreo 50 de ani până să ne lovim de pragul critic. Totuși, insist să luați la cunoștiință următoarele aspecte esențiale:

 • Procesul de hipertehnologizare și nevoia noastră energetică sunt în creștere, odată cu creșterea populației și cultivarea unor atitudini eronate și nesănătoase;
 • Încălzirea globală (care, da, există) are șanse mai mari să ne extermine înainte să ne omorăm între noi ca moliile pentru lumina de la bec. Sustenabilitatea energiei este soluția pentru AMBELE probleme;
 • Pe măsură ce societatea se cimentează în obiceiuri nesănătoase, acestea vor fi tot mai greu de schimbat. Un exemplu simplu e mersul cu mașina 50 de metri până la chioșc;
 • Există un foarte real risc de Război Global dacă ajungem într-o situație de impas energetic;
 • Orice lucru mărunt contează, de la înlocuirea becurilor cu incandescență (clasice) cu becuri LED, până la mersul pe bicicletă și, ceea ce vă recomandăm cu drag, instalarea unor sisteme de panouri fotovoltaice sau centrale eoliene, unde este posibil, pentru a vă acoperi consumul energetic și a deveni auto-suficienți.

În concluzie, vă invit cu tot dragul să reflectați asupra situației în care ne găsim. Încercați, încetișor, indiferent de vârstă, să vă gândiți și la copilărie:

Ați fost fericiți? Ați fost în siguranță? Dacă da, dați mai departe celorlalte generații, iar dacă nu, faceți o schimbare și dați-le copiilor o șansă la o lume mai bună. Doar pentru că poți supraviețui pe timp de război, nu înseamnă că trebuie să îți duci toată viața într-un perpetuu război. Sustenabilitatea energetică, și educația sunt cheia spre un viitor sigur și sănătos pentru toți oamenii și toate celelate vietăți.

Treceți pe verde”, chiar dacă este mai greu sau costisitor în prima fază! Salvați planeta și tot ce trăiește pe ea! Pentru că schimbarea suntem noi, înșine.

 

Un comentariu la „Sustenabilitatea energetică – Avem nevoie de energie regenerabilă?

 1. Stimate D-le Autor,
  Articolul publicat în 18 Iunie face referire la două concepte:

  „Moft” și „Necesitate”. Personal, le văd într-o abordare „gen”:
  -> Moft – „Sunt mofturos, dar și comod, deci de ce să caut soluții? N-am chef să pun în balanță timpul, raportat la amortizarea proiectelor, pentru că timpul meu e mai prețios ca timpul tău.”. O trăsatura balcanică (stil, merge și așa)… și totul pe ce avem acum.
  -> Necesitate – ”Sunt activ. Caut investițiile pe termen lung. NU accept monopolul energetic! Deci, mă gândesc la viitor… Nu neapărat al meu, că mai vin și alții după mine.”

  Sunt încântat și vă mulțumesc pentru abordare.
  Cu persoane ca Dvs. mai avem o șansă.
  Succes acestui hub de tineri studenti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *